Wel of niet vertellen aan de juf?

Laatste reactie 22/11/2016 15:24 door Henriet
· Markeren als ongelezen
Karen De Ceulaer 2 jaar geleden geplaatst
Hallo allemaal,

mijn dochter van nu bijna vijf jaar reageert gevoeliger dan de rest van de klas. Ze zit nu in de tweede kleuterklas en zal naar de derde gaan in september. Dit jaar in oktober kreeg ze er ook een zusje bij. Dit op zich is al een hele grote verandering. Haar kleine zusje had zeer veel last en pijnen door koemelkeiwitallergie en nog zo veel meer. Ze heeft heel veel gehuild en gebruld van de pijn. De oudste leek daar niet op te reageren tot ze op school nog eens een nieuwe juf kreeg. Al haar houvast viel plots weg. Vanaf dan hebben we een nieuwe San leren kennen. Ze was doodongelukkig, ze moest altijd boos zijn, ze wilde alleen zijn, iedereen maakte te veel lawaai, de nieuwe juf was altijd boos, .. . Deze gegevens zijn op mijn vraag wel doorgenomen met de juf. Ze heeft extra aandacht aan San gegeven waardoor het wel weer beter ging. Regelmatig merkten we dat het weer moeilijker ging. Ik stuurde telkens een mail naar de juf om te vragen hoe het met haar gaat in de klas. Telkens krijg ik het gevoel gezien te worden als een overbezorgde en overbeschermende moeder van een verwend kind. Ik voel me zo onbegrepen en lijk wel op muurtjes te botsen. We hebben de term hooggevoeligheid niet uitgesproken uit angst voor de stempel op school. We hebben ook meer en meer twijfels bij de school. Zit ze daar wel op haar plaats? Is ervaringsgericht onderwijs niet beter? Past ze niet meer op een methodeschool? Wat zijn jullie meningen/ervaringen?
Mandy Paryanto 2 jaar geleden geplaatst
Beste Karen, je verhaal is denk ik voor veel ouders heel herkenbaar. Scholen zijn nog steeds niet zo goed bekend met hooggevoelige kinderen en waar dan op te letten. Er is op school vaak weinig tijd om een kind echt te zien zoals het is. Er is teveel aan lesstof te behandelen op school en de inspectie kijkt over de schouder mee of alle resultaten wel gehaald worden. Hoe dan ook zal je dochter uiteindelijk zich moeten leren handhaven in de maatschappij zoals we die kennen, ze zal moeten leren omgaan met haar gevoeligheid. En het is heel goed dat jij als moeder hier zo goed mee bezig bent en het blijft aangeven op school. Een lange adem moet je hebben, voor je dochter echt begrepen wordt. Of ze meer baat heeft bij een andere school, dat is natuurlijk jouw keuze. Maar dan zal ook op andere manieren tegen haar gevoeligheid aanlopen. Leer haar om zich zo goed mogelijk te beschermen/goed gegrond te blijven, om zich zo goed mogelijk te leren uiten en neem haar altijd serieus. Veel succes met jullie keuze. Hoe dan ook komt je dochter er wel, daar ben ik van overtuigd!

Hartelijke groet,

Mandy Paryanto
Sterrekind Linda Peelen 2 jaar geleden geplaatst
Hallo @karendeceulaer

Dank voor het delen van je verhaal. Ik begrijp je 'angst' voor een stempel op school echter is het voor je dochter wel fijn en belangrijk als haar leerkrachten haar kunnen begrijpen en geven wat ze nodig heeft. Door school kennis te geven van jouw ervaring en inzichten met je dochter kunnen zij haar beter begeleiden.

Herken je veel van de punten van hooggevoeligheid bij je dochter? Heb je mijn gratis e-book gelezen? Die kan je hier downloaden: http://praktijk-sterrekind.com/e-book-2/

Vaak geven ouders het e-book aan de juf of meester, zodat ze beter begrijpen wat het kind nodig heeft. Dan krijgt het kind vaak de erkenning die het zoek én nodig heeft.

Mogelijk zijn er andere ouders die hier ervaring mee hebben? Fijn als jullie het hier willen delen.

Succes Karen!

Warme groet,

Linda
Esther Van leeuwen 2 jaar geleden geplaatst
Ik heb niet gezegd op de 'reguliere' basisschool omdat ik het gevoel had dat de juf echt geen idee had waar ik het over had. Vanwege een oprichting van een vrije school in de buurt heb ik mijn zoon overgeplaatst toen hij naar groep 3 ging; daar toch aangekaart toen er problemen in de klas ontstonden ( moeite met concentreren, snel afgeleid) Ik ben blij dat gedaan heb want de meester heeft zich erin verdiept en het gaat nu beter op school.
reactie op @esthervanleeuwen:
Linda Peelen Wat fijn @esthervanleeuwen dat de meester zich erin verdiept heeft, super :).
2 jaar geleden

Beantwoorden

Linda Schierbeek 2 jaar geleden geplaatst
goedemiddag...ik heb heel express mijn jongen op een kleine school geplaatst en ik heb het E book van linda uitgeprint en bij het 10 min gesprek heb ik gevraagd aan de juffen of ze bekend zijn met hsk..dat waren ze niet dus heb ik het gegeven...syl heeft een grote gebruiksaanwijzing dat is een feit maar er komen steeds meer gevoelige kinderen op school, dus ik heb het geluk dat de school hiervoor open staat.syl heeft geen stempel want dat hoeft ook niet, het is een normaal functionerend kind die alleen heftiger kan reageren...vertrouw op jezelf en doe wat jij goed denkt te doen voor je kind..en overal zijn er mensen die negatief over je denken.als het lukt is een klein schooltje beter, leerkrachten kunnen daar hun aandacht beter aan je kind geven, en goeie leerkrachten staan hier voor open..hsk zijn prachtige kinderen ...succes verder en benieuwd hoe het over een jaartje zal gaan met je gezin
reactie op @lindaschierbeek:
Linda Peelen Dank voor het delen van je verhaal @lindaschierbeek en wat je ook zegt, zie ik ook veel om me heen, doordat jij als ouder open bent over het gegeven dat er hooggevoelige kinderen zijn (1 op de 5) geef je er meer bekendheid aan op school. Je baant de weg vrij voor de andere kinderen die komen :-), ook heel prettig!
2 jaar geleden

Beantwoorden

Irene Waardenburg 1 jaar geleden geplaatst
Het is belangrijk dat je je als ouder ook prettig voelt bij de school waar je kind op zit. Is dit niet zo dan gaat je kind dit ongetwijfeld merken en dan zou het kunnen dat je kind een weerstand tegen school gaat ontwikkelen. Ik heb dit in de praktijk vaak zien gebeuren. Het is heel belangrijk dat je open en eerlijk kunt communiceren met de leerkracht van je kind, daar is je kind echt het meest bij gebaat. Heb je geen fijn gevoel bij de school dan zou ik absoluut eens gaan kijken en vergelijken op andere scholen. Probeer een weloverwogen keuze te maken die goed is voor je dochter maar ook voor jullie als ouders. Ik denk wel dat het in ieder geval ook belangrijk is om je dochter om te leren gaan met haar gevoeligheid. Bloesemtherapie kan daar een hele mooie ondersteuning in bieden. Je zou eens kunnen kijken bij jou in de buurt of je een natuurgeneeskundig therapeut kunt vinden of een andere therapeut waar je een prettig gevoel bij hebt.
reactie op @irenewaardenburg:
Henriet Haan Dat is inderdaad een goed punt... Als de school een kind niet goed "ziet" en er ook geen verbetering is, dan is het misschien goed te kijken of er een betere keuze is.


Het is helaas niet altijd realistisch te verwachten dat een school na "een goed gesprek" wel voldoet aan de voor jullie belangrijke punten.

Voordat jullie een ingrijpende beslissing nemen over het eventueel wisselen van school, misschien toch beter om het wel te hebben over HS? Wat is er zoveel goed educatief materiaal beschikbaar. Het zou zonde zijn als ze de kans tot verbeteren missen.

Voor je dochter kan een kindercoach ook een oplossing zijn. Iemand die haar handvaten geeft om meer in haar eigen kracht te staan.
1 jaar geleden

Beantwoorden

Neem deel aan dit gesprek:
Je moet ingelogd zijn om mee te kunnen praten.
Topic gestart 21 June 2016 om 14:12
Aantal lezers 100
Aantal reacties 9